Um, tijelo & jazz: kako nam jazz može poboljšati zdravlje

Kao što smo već spominjali na nekima od naših stranica, jazz muzika ima potencijalno blagotvorne utjecaje na zdravlje svojih slušatelja i svirača.

Muzička istraživanja naglašavaju pozitivne efekte jazz muzike – instrumentalna muzika ima duboko smirujući efekt, koji ublažava stres i koji je zaista moguće izmjeriti. Blagotvorni učinci na zdravlje uključuju:

– sniženje krvnog tlaka

– ujednačenje otkucaja srca

– smanjenje trajanja i intenziteta glavobolja uzrokovanih migrenama

– poboljšanje memorije

– poticanje opuštanja

– povećanje nivoa energije

– plesanje na jazz muziku povećava fleksibilnost, izdržljivost, snagu i mišićni tonus

Pozitivni efekti koje jazz muzika ima mogu se klasificirati na psihološke i fizičke; na psihološkom nivou, slušanje jazz muzike može utjecati na vrstu električnih signala koje vaš mozak stvara, a koji mogu biti stimulirajući ili opuštajući.

– Stimulirajući efekt – slušanje živahne muzike pomaže pri koncentraciji i ubrzava otkucaije srca, daje motivaciju i smanjuje umor tijekom fizičke aktivnosti te poboljšava produktivnost i kreativnost

Relaxing effect– Opuštajući efekt – slušanje sporije jazz muzike smanjuje tjeskobu i opušta, te pridonosi boljem snu i smanjenju depresije

S obzirom da se stres blisko povezuje sa većinom zdravstvenih problema, opuštanje slušanjem jazz muzike može imati nevjerojatno ljekovit utjecaj na naše tijelo, smanjenjem broja otkucaja srca i usporavanjem disanja.

Jazz muzika može pozitivno djelovati na:

– oporavak nakon moždanog udara – slušanje jazz muzike poboljšava verbalno pamćenje, koncentraciju i raspoloženje

– smanjenje bola – istraživanja su pokazala da slušanje jazza smanjuje trajanje i intenzitet običnih glavobolja, kao i glavobolja uzrokovanih migrenom, te kronični bol i porođajne bolove

– sniženje krvnog tlaka – slušanje jazza može pridonijeti proširenju krvnih žila i do 30%, čime se snižava krvni tlak

– imunološki sistem – otkriveno je da čak i samo 30 minuta slušanja jazz muzike povećava koncentraciju imunoglobulina A (IgA), koji ima funkciju antitijela i spriječava bakterijske i virusne infekcije.

Stoga krenite na koncerte ili nabavite neke od najboljih jazz albuma koje vam preporučujemo na našim stranicama, i uživajte u blagotvornim efektima koje jazz muzika pruža istovremeno vašem duhu, kao i tijelu!