Tamara Obrovac

Tamara Obrovac jedinstvena je osoba i sasvim jedinstvena glazbenica koja je ujedno autorica tekstova, skladateljica, pjevačica i flautistica. Njezina jedinstvena glazba uspješno spaja džez standarde, improvizaciju, istarsku narodnu glazbu te narodni govor, kao i glazbu Sredozemlja kao širega geografskog područja u kojemu je njezina Istra smještena.

Ova plodna autorica nije poznata samo unutar uskih istarskih i hrvatskih krugova, već je prepoznata i priznata na svjetskoj sceni. Iza sebe ima čak deset autorskih albuma. Prvi je izdan 1996. godine pod nazivom Triade. Potom su uslijedili albumi Ulika (maslina), Transhistria, Sve pasiva (sve prolazi), Daleko je, Črni kos, Neću više jazz kantati, Madirosa, Ulika revival i najnoviji Canto amoroso. Album Črni kos izdan 2006. godine specifičan je jer su ne njemu obrade austrijskih narodnih pjesama iz Gradišća. Našoj široj publici postala je poznatija snimivši pjesmu „Daleko je“ za film „Što je muškarac bez brkova“.

Tamara ObrovacTamara Obrovac dobitnica je brojnih Porina, ali njezine nagrade uključuju i puno širi krug. Valja spomenuti uspješno djelovanje i niz nagrada za filmsku i scensku glazbu, kao i nominaciju BBC 3 Radio Awardsa for World Music u dvije kategorije. Osim toga, zahvaljujući osobitim zaslugama u kulturi, Tamara Obrovac od 2008. nositeljica je ordena Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Jubilarni deseti koncert na Valentinovo Tamara Obrovac održala je 14. veljače 2016. u pulskom Istarskome narodnom kazalištu. Osim što je ovaj već tradicionalni koncert doživio puno desetljeće, tu obljetnice ne staju jer je Tamara proslavila i 20 godina izdavačke karijere. Kad smo već kod okruglih brojki, i brojka od 10 nosača zvuka doista je zavidna.

Niti ove godine Valentinovo u INK nije prošlo bez nastupa Tamare Obrovac. Ovoga puta predstavila se kao dio kvarteta nazvanog TransAdriatic quartet. U njemu sudjeluje četvero džez glazbenika iz Hrvatske i Italije izvodeći u potpunosti nove materijale, a ovo im je bio tek treći nastup. Sudeći po pozitivnim reakcijama iz publike, riječ je o još jednom od uspješnih projekata u nizu ove nadahnute autorice.