Jazz: iznimno širok muzički žanr koji uključuje cijeli spektar podžanrova, kao i nešto što se naziva fuzija žanrova. I, kao da to nije dovoljno složena definicija, jazz se istovremeno znatno razlikuje od područja do područja, bilo da se radi o nekolicini država ili samo o različitim regijama unutar jedne jedine države.

Kao strastvenim ljubiteljima jazza, cilj nam je ponuditi različite argumente vezane za svijet jazza, prikupiti na jednom mjestu najrelevantnije informacije o ovoj neiscrpnoj tematici, te ponuditi vlastitu perspektivu na prošlost, sadašnjost i budućnost jazz muzike.

Ponuđeni sadržaj je pažljivo organiziran prema kategorijama, u kojima slušatelji različitih profila mogu pronaći zanimljive i korisne sadržaje o širokom spektru tema, koje redovito obnavljamo, nastojeći ostati aktualni.

Veliki dio naših članaka opširnije obrađuje teme kao što su povijest jazza, pravci u kojima se razvio, suvremeni muzički izričaj te raznolikost kulturnih kontaminacija iz različitih zemljopisnih područja te kroz historijski značajne trenutke promjene.

Predlažemo potom neke od Top-ljestvica, ne pokušavajući time, naravno, klasificirati jedinstvene i neusporedive muzičare i neke od njihovih najeklatantnijih muzičkih djela. Cilj nam je isključivo ilustrirati razloge zbog kojeg su osobe i jazz muzika s naših lista označile povijest jazza, te u mnogim slučajevima imale neizbježan utjecaj i na širu popularnu kulturu, ostavivši svoj trag ne samo kroz utjecaj na muzičare svog i kasnijeg vremena, nego i kroz druge umjetničke izričaje, te vrlo često kroz filmove i televizijske serije.

Za sve one koji se tek približavaju svijetu jazza, dajemo savjete o najboljim načinima na koje pristupiti tom, u prvi mah zastrašujuće složenom muzičkom izričaju. Slušatelji koji otkrivaju u sebi ljubav prema hladnim i toplim zvukovima jazza pronaći će u različitim postovima informacije o osnovnim konceptima vezanim za jazz, čije poznavanje uvelike omogućuje shvaćanje muzičke ideje svakog pojedinog jazz djela, te nekoliko zanimljivosti vezanih za možda neočekivane efekte koje samo slušanje jazz muzike izaziva u nama.

Za muzičare koji se žele okušati u slobodi i kreativnosti improviziranja pripremili smo nekoliko sugestija o tehničkim i teoretskim znanjima na kojima počiva virtuozitet jazz muzičara.