Kakve osjećaje jazz stvara u nama?

Osjećaji koje u nama potiče slušanje jazza, jasno, ovise o jazz muzičaru / muzičarima, kao i o slušateljima. Različiti slušatelji će na posve drugačije načine reagirati na različite vrste jazz muzike, ovisno o svom senzibilitetu, ali i o svojoj sposobnosti razumijevanja jazz muzike. Moguće je reći da muzika posjeduje u sebi već postojeći, unutarnji izraz određenih emocija, ali je također moguće reći da muzika izražava točno one emocije, koje je određeni slušatelj uspio interpretirati.

Kvaliteta tona kojeg slušamo često nam sugerira “raspoloženje”, a kad je u pitanju jazz, čitava osoba slušatelja uključena je u proces – srce, um, tijelo i duh. Jazz nas podučava da čujemo sve aspekte zvukova koje slušamo: osjećaje koje muzika komunicira, interakcije među muzičarima, filozofiju koju je kompozitor unio u svoje djelo.

Velika je vjerojatnost da će slušatelj kroz vrijeme, razvijanjem sluha i smisla za strukture jazz muzike, početi na drugačiji način doživljavati i osjećati čak i ona djela koje ranije nije “shvaćao”. S vremenom i učestalim slušanjem, moguće je primijetiti stil i melodiju koji su nam ispočetka teški i nerazumljivi. Jazz jazz musicmože odgovarati očekivanjima koje kao slušatelji imamo, ali ih, prolaskom vremena, može i sam početi mijenjati i oblikovati, u svojoj najboljoj tradiciji improviziranja i kršenja pravila predvidljivog i očekivanog.

U skupinu klasičnih očekivanja u jazzu spadaju i tzv. jazz standardi. Reakcije koje možemo imati prilikom slušanja njihovih interpretacija se također razlikuju – iako određeni jazz muzičar može odsvirati originalnu pjesmu tako da ju promijeni na više muzičkih načina, ona i dalje ostaje prepoznatljiva slušatelju.

Jazz uvijek sugerira intenzivnost emocija, kroz svoje naizmjenične promjene jakih harmoničnih tenzija i njihovih (često polovičnih) rješenja, koje često ostavljaju u nama osjećaj očekivanja onoga što tek mora doći. Muzika jazz povezuje se s osjećajima nostalgije za prošlim vremenima, osjećajem melankolije koja se povezuje s kasnonoćnim atmosferama poluispražnjenih jazz klubova, ali i s vedrim, energičnim raspoloženjem vezanim za brzi tempo bopa.