Kako naučiti svirati jazz violinu

Studiranje klasične violine zahtijeva preciznu reprodukciju notnog zapisa, bez mogućnosti odstupanja, te korištenjem dugačih, ujednačenih pokreta gudalom. Sviranje klasične violine podrazumijeva gladak i nepromjenjiv vibrato, a svaka nota mora biti intonirana i precizno tempirana.

No pri sviranju jazz violine možete zaboraviti na sve navedeno!

Iako sviranje jazz violine zahtjeva jednaku količinu discipline i tehnike, njena je primjena u jazzu posve drugačije od primjene u klasičnoj glazbi.

Prije svega, kod sviranja jazz violine neophodno je da napamet naučite melodiju koju svirate. Kad sviranje melodije postane jednostavno i prirodno, vrijeme je da ju se “opusti” i da joj se doda malo swinga, primjenjivanjem tremola u dugačko-kratkim parovima.

U mnogo slučajeva, ključne note ćete moći odsvirati klizanjem iz drugih nota, umjesto točnim i preciznim početkom. Jazz violinist mora naučiti kako sinkopirati, produžavajući ili skraćujući note kako bi naglasak pao van ritmičkog doba, stvarajući tako osjećaj neočekivanosti i hitnosti. Također mora znati kako se pomicati gore ili dolje za oktavu, dodavati dodatne djeliće harmonije i melodije, koje ne pronalazi na notnom zapisu, te zamijeniti određenu notu u melodiji notom koja joj direktno prethodi ili ju direktno slijedi.

Jazz violina zahjazz violintijeva i sposobnost razbijanja dugačkih nota u ritmičke obrasce, te popunjavanje intervala između susjednih nota u melodiji djelićima kromatskih ljestvica, a jazz violinist će često poželjeti odsvirati nekoliko različitih ritmičkih varijacija na osnovnu ritmičku frazu koja se često ponavlja u melodiji, kako bi slušatelj uvijek iznova bio iznenađen nepredvidljivošću djela.

Versatilnost jazz violine dopušta korištenje tisuća sitnih varijacija melodije, uz koje će svaka vaša izvedba biti jedinstvena u trenutku svog nastajanja.

Kako biste znali svirati jazz i improvizirati na violini, potrebno je da se upoznate sa najčešće korištenom ljestvicom jazza, koja je također poznata kao dorijska ljestvica. Poznavanje ove ljestvice u svim ključevima i u oba pravca omogućuje vam da slobodno i bez napora improvizirate, dok vam dodavanje devete note ljestvici i swinganje osme note omogućuje dodatno zanimljiv efekt.

I nadasve – slušajte što je više moguće jazza i učite od onoga što drugi muzičari sviraju!