Iznenađujući efekti jazz muzike

Muzika nije samo umjetnost, zabava ili zadovoljstvo – na donekle instiktivnom nivou, ljudi iz svih povijesnih perioda i kultura bili su svjesni blagotvornih utjecaja koje muzika ima na naš duh i tijelo.

Pozitivni efekti muzike očituju se pri učenju jezika, u poboljšanju pamćenja i sposobnosti za koncentraciju, ali i kao bolja fizička koordinacija i razvoj.

No, nemaju sve vrste muzike podjednako povoljne rezultate – muzika može odvraćati pažnju ako je preglasna ili neskladna, ili ako se natječe za našu pažnju s onim na čemu pokušavamo raditi dok ju slušamo.

Slušanje jazz muzike ima slijedeće potencijalno blagotvorne utjecaje, koji se razlikuju međusobno baš koliko i se sam žanr razlikuje:

1. Jazz liječi

Slušanje i sviranje sporijih vrsta jazza smanjuje stres, opušta nas usporavajući disanje i otkucaje srca, otpušta endorfine i na taj način pozitivno utječe na osjećaj bola – koncentriranjem na muziku moguće je umanjiti kronične i postoperativne bolove.

Ovisno o tempu, jazz muzika može pridonijeti boljem snu, te smanjiti depresiju.

2. Jazz stimulira

Jazz muzika aktivira mnoga područja u mozgu, uključujući kontrolne centre za sluh, motoriku te limbički sustav, što objašnjava blagotvorne utjecaje koje stvara na emotivnom i kognitivnom nivou – povijesno se jazz povezuje s emotivnim olakšanjem, koje su robovi osjećali svirajući i pjPlaying jazzevajući blues.

Sviranje jazza je izuzetno zahtjevno, jer zahtijeva maksimalnu koncentraciju i prisutnost u trenutku, kako bi se mogla pratiti muzička konverzacija na najvišem nivou kreativnosti – prilikom improviziranja. Takva iznimna mentalna stimulacija se povezuje s poboljšanjem inteligencije, poboljšanjem učenja te s povećanim kvocijentom inteligencije.

3. Jazz podržava

Jazz može imati ne samo relaksirajući, nego i stimulirajući efekt na nas – ovisno o tempu, živahna muzika može poboljšati ritam otkucaja srca te pružiti motivaciju i smanjiti napor tijekom fizičke aktivnosti.

Na fizičkom nivou, slušanje jazz muzike povezano je sa podizanjem nivoa imunoglobulina A (IgA) u mukozama tijela, koji spriječava razvoj viroznih i bakterijskih infekcija.