4 najvažnija savjeta za učenje jazz standarda

Učenje melodija jazz standarda je osnovica izgradnje solidnog repertoara, ali je ujedno i proces koji nikada ne prestaje. Dok god budete svirali, učit ćete nove melodije.

No pripremanje lista standarda koje želite naučiti, printanje notnih zapisa i određivanje rokova unutar kojih ste odlučili naučiti određeni broj melodija jednostavno – ne funkcionira. Proces izgrađivanja vašeg repertoara ovisi o vašem metodičkom, svakodnevnom učenju, za koje morate odvojiti vremena.

Stvarni posao učenja počinje vježbanjem i usvajanjem jedne po jedne melodije, ali dobra vijest jest da ne morate uvijek počinjati ispočetka – mnoge od melodija jazz standarda su na neki način međusobno povezane, bilo da se radi o sličnoj harmonijskoj progresiji, o obliku ili melodijskoj strukturi.

Nudimo vam 4 ključna koncepta koji vam mogu pomoći dok radite na izgrađivanju vašeg repertoara:

1. Analizirajte harmoniju

Kad god vidite novu progresiju akorda, jedna od prvih stvari koje bi trebali napraviti jest da uočite zajedničko kretanje akorda, središte ključa i modulacije. Takvo analiziranje harmonije razdvaja melodiju na manje djelove, s kojima je onda jednostavnije raditi, nego sa cijelim djelom odjednom.

Jednom kad usvojite ovu tehniku, bit ćete u stanju brzo analizirati harmoniju većine standarda, jer jazz melodije u pravilu imaju sličnu harmoniju i strukturu.

2. Naučite riječi

Učenje riječi pjesme pomaže vam da naučite melodiju, jer je svaka odsvirana nota povezana s riječju ili sa frazom. Poznavanje riječi daje vam na mogućnost da bolje razumijete kompoziciju melodije i razumijevanje cijelog djela, te da na vlastiti način interpretirate pjesme dok svirate.

3. Učite kroz slušanje

Iako su notni zapisi uvijek korisni, najbolji način da se nauči melodija jest – kroz slušanje. Ne samo da to pomaže razvijanju vašeg zvučnog pamćenja, nego na taj način usvajate i fraziranje melodije ili nove akorde, zahvaljujući različitim interpretacijama standarda.

4. Vježbajte

practiceKad ste jednom naučili melodiju i akorde pjesme, posljednji korak su taktika i metoda improviziranja koje ćete primijeniti na melodiju. Također vam može biti korisno da naučite svirati liniju basa i solo dionice.