Vokal je za jazz oduvijek bio glavna polazišna točka – s obzirom da su povijest i rođenje jazza vezani upravo za pjesme afričkih robova koji su se, radeći na poljima američkih zemljoposjednika, spontano prisjećali oralne tradicije svojih rodnih krajeva s afričkog kontinenta, za rođenje tog moćnog i originalnog jezičnog izričaja možemo zahvaliti u prvom redu baš jazz vokalu, počev od bluesa, swinga, preko bopa, do današnjih suvremenih oblika jazza.

Kroz cjelokupnu povijest jazza, jazz pjevači i jazz instrumentalisti imali su značajan utjecaj jedni na druge, oblikujući međusobno stil, jazztonalitete, fraze i melodijske koncepte. Upravo su virtuozitet, fleksibilnost te sloboda izričaja, koju su povijesno posjedovali jazz muzičari, omogućili jazz vokalistima da eksperimentiraju i da napreduju na način koji nijedan drugi oblik muzike ne dozvoljava. Već u 20-im godinama jazz vokalisti su spoznali da pjevač može improvizirati baš kao i instrumentalist, prilagođavajući svoje pjevanje stilskim pristupom riječima pjesme ili koristeći scat za improvizaciju. Na taj su način rani jazz pjevači uzdigli jazz vokal na nivo zasebnog oblika umjetnosti u jazzu, koji i danas zadržava jedinstvene značajke koji ga čine prepoznatljivim – osjećaj za swing, sposobnost međusobne interakcije s ostalim muzičarima na kreativan i glazbeno značajan način, te sposobnost preobražavanja kvalitetnog muzičkog djela u vlastiti, karakterističan i osoban muzički izričaj.

Razvoj jazz vokala dosegao je svoje vrhunce u nekolicini izvanrednih pjevača, koji su dosegli kultni status u povijesti jazza, a za vas navodimo najpoznatija imena muških i ženskih jazz vokala, koji su otpjevali najvažnije stranice povijesti ovog muzičkog žanra:

Top 10 ženskih jazz vokala:

1 Billie Holiday

2 Ella Fitzgerald

3 Sarah Vaughan

4 Nina Simone

5 Dinah Washington

6 Peggy Lee

7 Anita O’Day

8 Diana Krall

9 Bessie Smith

10 Carmen McRae

Top 10 muških jazz vokala:

1 Louis Armstrong

2 Chet Baker

3 Frank Sinatra

4 Nat King Cole

5 Johnny Hartman

6 Al Jarreau

7 Eddie Jefferson

8 Mel Tormé

9 Tony Bennett

10 Kurt Elling