10 najboljih jazz albuma koje bi svatko trebao poslušati

Jazz albumi koje vam predstavljamo ubrajaju se među najbolje albume koji su ikada snimljeni – većina ih potječe iz zlatnog perioda “moderne” jazz muzike, od 1940-te do 1970-te, i ilustrira strast i emocije koje su ti muzičari razvijali cijeli svoj životni vijek.

1. “Sara Vaughan With Clifford Brown” – Sara Vaughan, 1954.

Intuitivna interakcija između vrhunskog trubača i legendarne vokalistice rezultirala je jednim od najznačajnijih albuma jazza svih vremena.

2. “Ella & Louis” – Ella Fitzgerald i Louis Armstrong, 1956.

Kad se spoje dva najveća glazbenika koje je jazz ikada imao s majstorima ritam sekcije, rezultat je jedan od najčarobnijih albuma jazza svih vremena.

3. “Blue Train” – John Coltrane, 1957.

Ovaj album predstavlja svirku mladog Coltranea i neke od nezaboravnih djela u pratnji izvanrednih muzičara: Morgan, Fuller, Drew, Chambers i Jones.

4. “The Complete Ellington Indigos” – Duke Ellington, 1958.

Veličanstven i suptilan, album big benda predstavlja značajan raspon i sposobnosti koje je Ellingtonov orkestar posjedovao.

5. “Time Out” – The Dave Brubeck Quartet, 1959.

Album pruža beskonačan osjećan laganog swinga, privlačnih melodija te fascinantno koreografiran ples među četiri vrhunska muzičara kao što su Brubeck, Desmond, Wright i Morello.

6. “Everybody Digs Bill Evans” – Bill Evans, 1959.

Predivno meditativne prirode, usprkos svom svingerskom srcu, ovaj album je uspio sačuvati bit jednog izuzetnog umjetnika kao što je Bill Evans i biserno čisti zvuk koji je izvlačio kroz svoju klavijaturu.

7. “Moanin'” – Art Blakey and The Jazz Messengers, 1959.

Hard bop, swing, blues i gospel zgušnjavaju se na ovom vrhunskom albumu, u čijem se središtu nalazi neumorni pogonski stroj Blakeyevog bubnjanja.

Kind of Blue – Miles Davis8. “Kind of Blue” – Miles Davis, 1959.

Smatra se najboljim albumom jazza svih vremena, kao i najutjecajnijim albumom koji je ikada snimljen.

9. “The Sidewinder” – Lee Morgan, 1963.

Sidewinder se smatra jednim od najviše funky hard bop melodija koje su ikada snimljene – samo pokušajte zaustaviti svoje tijelo od plesanja dok slušate ovo remek djelo.

10. “The Turnaround” – Hank Mobley, 1965.

Turnaround predstavlja pun raspon veličine Hanka Mobleya; od predivno mekog tona njegovog saksofona, do zemljanih jadikovki u stilu bluesa, njegove izražajne mogućnosti su beskonačne.